Beviljade medel för satsning på civilkurageträning
Sensus Stockholm Gotland och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr har beviljats medel från Jämställdhetsmyndigheten för att under perioden 2025–2026 driva ett projekt med fokus på civilkurage och ingripandeträning.
Med detta stöd ges möjlighet att utveckla ett innovativt utbildningsmaterial som ska stärka unga vuxnas förmåga att identifiera och ingripa vid kränkningar och trakasserier.
– Många vill ingripa när de ser orättvisor, men osäkerhet kan göra att vi tvekar. Vårt mål är att sänka tröskeln för ingripanden genom att skapa trygga träningsmiljöer där vi tillsammans kan utveckla och öva på tekniker som gör det lättare att agera i verkliga situationer, säger Annika Heikkinen, verksamhetsledare på Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr.
Materialet bygger på den så kallade åskådaransatsen, en metod som enligt forskning är effektiv för att förebygga våld och trakasserier genom att uppmuntra individer att aktivt ingripa när de bevittnar kränkande beteenden. Genom att stärka individers medvetenhet och förmåga att agera i situationer där trakasserier kan förekomma, vilket i sin tur bidrar till att skapa en kultur av nolltolerans mot våld och kränkningar. Genom att träna deltagarna i att känna igen och hantera dessa situationer, syftar åskådaransatsen till att förändra sociala normer och minska förekomsten av trakasserier i olika miljöer.
Testning, utvärdering och verkliga berättelser som grund
För att säkerställa att utbildningsmaterialet blir relevant och träffsäkert kommer det att testas i samarbete med Röda Korsets folkhögskola och Stadsmissionens folkhögskola. Deltagarnas erfarenheter och feedback kommer att vara en central del av utvecklingen.
– Vi kommer samla in berättelser om verkliga situationer där människor har upplevt eller bevittnat kränkningar. Dessa berättelser kommer omarbetas till fiktiva scenarier, där deltagarna får möjlighet att reflektera, analysera och öva på ingripanden i realistiska men skyddade träningsmiljöer, säger Maria Refai, diskrimineringsjurist på Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr.
För att stärka materialets kvalitet och pedagogiska upplägg kommer en följeforskare från Örebro universitet att vara kopplad till projektet. Utvärderingen kommer att analysera hur utbildningen påverkar deltagarnas attityder, kunskaper och beteenden.
Digitalt stöd för både deltagare och ledare
En särskild satsning görs på digital tillgänglighet för att göra träningen så tillgänglig, interaktiv och trygg som möjligt. En AI-baserad coach för deltagare kommer att utvecklas för att guida dem genom realistiska scenarier där de kan öva på att hantera svåra situationer. På detta sätt får deltagarna konkret erfarenhet av att ingripa i en trygg miljö innan de ställs inför liknande situationer i verkligheten.
För att även stötta de som leder träningarna kommer en AI-baserad coach för ledare att utvecklas, som fungerar som ett stöd för cirkelledare, lärare och andra utbildare med pedagogiska tips, exempel på diskussionsfrågor och vägledning kring hur deltagarna kan förberedas och bemötas.
Ledarmaterial för bred spridning
Projektet ska resultera i ett tillgängligt och lättanvänt grupp-och ledarmaterial för alla som vill träna civilkurage och därmed stärka sina organisationer, skolor, föreningar eller sammanhang.
-Genom detta material hoppas vi kunna sprida metoden på ett pedagogiskt och tryggt sätt, så att fler människor blir säkra nog att ingripa och därmed bidra till ett mer jämställt och jämlikt samhälle, säger Sara Björk, projektledare för projektet.